waarom de smeltkroes

Waarom De Smeltkroes ?


Je werkt bij De Smeltkroes in een prachtig atelier waar professionele edelsmeden je ondersteunen met hun kennis en ervaring. Het atelier is uitgerust met gereedschappen en machines waarmee een breed scala van sieraden gemaakt kan worden


Regelmatig organiseren we workshops waarin technieken als basisvaardigheden, slingergieten, schakels vlechten, 3D printen of solderen uitgediept worden. 


Vanwege het volledig ingerichte atelier hebben ook edelsmeden in opleiding de weg naar de Smeltkroes gevonden. Veel van onze leden maken al jaren deel uit van de werkgroepen en vormen zo een mooi en inspirerend gezelschap waarin je je hobby kunt beoefenen.

Enkele voorbeelden van technieken die je bij De Smeltkroes leert toepassen.

Gietmethoden


Er zijn verschillende gietmethoden beschikbaar in ons atelier: gieten met de “verloren wasmethode”, gieten in sepia, gieten in zand.

Hier een voorbeeld van "verloren wasmethode" waarmee een lepeltje in zilver wordt gegoten. Je maakt met behulp van een matrijs een wasmodel van het bestaande voorwerp. Dat wasmodel wordt “opgeboomd” en gehard in gietmassa. Daarna wordt de was verbrand en kan in de ontstane holte het voorwerp in zilver worden gegoten.


Sieraden ontwerpen en maken met behulp van 3D technieken


Wil je 3D software- en print-technieken toepassen bij het maken van je sieraden? Dat kan bij de Smeltkroes. De video toont het proces van ontwerp keuze, het printen van de gietvorm  en het gieten van het sieraad. 

Het vlechten van schakels


De video toont het proces van ontwerp keuze, het trekken van draad en het vormen van schakels. Waarna in diverse patronen de schakels tot een sieraad gevlochten worden.

Puntlassen


De PUK is een precisie lasapparaat dat speciaal gemaakt is voor het lassen van kleine metaalverbindingen. Het apparaat ontwikkelt in een fractie van een seconde een vlamboog waarmee kleine lasjes worden gemaakt. Door de korte impulstijd en het lage vermogen is het mogelijk om te lassen dichtbij edelstenen of andere gevoelige materialen.


Walsen


Ons atelier beschikt over zowel een handwals als een elektrische wals. Met behulp van de wals kan je draad of plaat in de door jou gewenste dikte walsen. Ook biedt de wals creatieve mogelijkheden, zoals het meewalsen van een stukje kant op een plaatje, waardoor de structuur van het kant in de plaat komt.


Dit zijn slechts enkele voorbeelden van technieken die De Smeltkroes aanbiedt. Het brede scala aan mogelijke gereedschappen en technieken in combinatie met de jarenlange ervaring en deskundige begeleiding maakt De Smeltkroes uniek.