waarom de smeltkroes

Waarom De Smeltkroes ?


De Smeltkroes bestaat al meer dan 35 jaar en er is in al die tijd veel kennis en ervaring opgedaan. Deze kennis en ervaring in combinatie met een professioneel ingericht atelier maken het voor onze leden steeds opnieuw leuk en uitdagend om hun hobby te beoefenen.

Naast alle basistechnieken kan je bij ons bijvoorbeeld ook schakels vlechten, gieten, puntlassen en walsen:

Het vlechten van schakels


Je leert het toepassen van complexe techieken zoals het vlechten van schakels. De video toont het proces van ontwerp keuze, het trekken van draad  en het vormen van schakels. Waarna in diverse patronen de schakels tot een sieraad gevlochten worden.

Sieraden ontwerpen en maken met behulp van 3D technieken


Wil je 3D software- en print-technieken toepassen bij het maken van je sieraden? Dat kan bij de Smeltkroes. De video toont het proces van ontwerp keuze, het printen van de gietvorm  en het gieten van het sieraad. 

Gietmethoden


Er zijn verschillende gietmethoden beschikbaar in ons atelier: gieten met de “verloren wasmethode”, gieten in sepia, gieten in zand.

Hier een voorbeeld van "verloren wasmethode" waarmee een lepeltje in zilver wordt gegoten. Je maakt met behulp van een matrijs een wasmodel van het bestaande voorwerp. Dat wasmodel wordt “opgeboomd” en gehard in gietmassa. Daarna wordt de was verbrand en kan in de ontstane holte het voorwerp in zilver worden gegoten.


Puntlassen


De PUK is een precisie lasapparaat dat speciaal gemaakt is voor het lassen van kleine metaalverbindingen. Het apparaat ontwikkelt in een fractie van een seconde een vlamboog waarmee kleine lasjes worden gemaakt. Door de korte impulstijd en het lage vermogen is het mogelijk om te lassen dichtbij edelstenen of andere gevoelige materialen.


Walsen


Ons atelier beschikt over zowel een handwals als een elektrische wals. Met behulp van de wals kan je draad of plaat in de door jou gewenste dikte walsen. Ook biedt de wals creatieve mogelijkheden, zoals het meewalsen van een stukje kant op een plaatje, waardoor de structuur van het kant in de plaat komt.


Dit zijn slechts enkele voorbeelden van technieken die De Smeltkroes aanbiedt. Het brede scala aan mogelijke gereedschappen en technieken in combinatie met de jarenlange ervaring en deskundige begeleiding maakt De Smeltkroes uniek.